Eğitsel Gönderi-10 (Blog yazıları-10)




Matematik ve Müzik


Eğlence kaynağı olan müzik ile baş belası gibi duran matematik arasında ilişkilendirme yapmak istedim bu yazımda.
Matematik “doğru” olan, müzik ise “güzel” olandır bence. Müziğin güzelliği doğasında vardır. Matematikte teoremler vardır farklı yöntemlerle bu teoremler ispatlanır. Bu ispatların içinde en güzeli aranır. Müzikte ise mutlak bir doğru yoktur.
Müzikten neredeyse herkes keyif alırken, matematik herkes keyif alabilir mi? Matematik kendi evrensel dilini oluşturup akla hitap ederken, müzik ise aynı evrensellikte gönüllere hitap etmektedir.
Matematik ve müzik eskiden beri ilişkilendirilmektedir. Her ikisinde de estetik olduğu söylenebilir. Peki, acaba müzisyenler matematikle ilgilenmiş midir? Elbette ilgilenenler vardır. Ama ben eminin ki tersi daha çok geçerlidir. Yani matematikçilerin müzikle ilgilendiği kuşkusuzdur.
Mesela Pisagor, okulunda Müzik, Aritmetik, Geometri ve Astronomiyi aynı seviyede kabul etmiştir. Pisagor telleri değişik uzunluklarda ve boyutlarda tutarak farklı sesler, tonlar ortaya çıkarmıştır. Müzik, rakamları sıklıkla kullanan bir sanat dalıdır. Rakamların yanı sıra modüler aritmetiğin kayda değer bir kullanımı vardır müzikte. Makamlarda,majör,minör dizilerde kullanılır.
Müzikte adı geçen başka bir isim ünlü matematikçi Fibonacci’dir. Meşhur Fibonacci dizisi sayesinde elde edilen “Altın Oran” müzikte sıklıkla kullanılmaktadır. Altın Oranın müzikte melodi veya ritim oluşturduğu görülmektedir.
Aslında müziğin matematik eğitimi üstüne olumlu etkilerini kullanarak matematiği baş belası olmaktan uzaklaştırmak mümkün olabilir diye düşünmekteyim.Müzikle birlikte matematiği keyifli hale getirebileceğimiz çalışmalar yapmamız dileğiyle.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medya Mı Yöntem Mi Clark&Cozma Tartışması

İngiltere Eğitim Sistemi Ve Türk Eğitim Sistemi İle Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi

Eğitsel Video